Van neet, naar nimf, naar hoofdluis. De levenscyclus van kriebelbeestjes uitgelegd.
- 22-11-2021
De levenscyclus van een hoofdluis duurt 30 tot 50 dagen dagen en begint bij de neet.
Neet
Een neet is het eitje van een luis en wordt gelegd door een volwassen vrouwtjesluis. Zij legt deze vast aan de haren, op ongeveer 1 centimeter van de hoofdhuid. Na 7 tot 10 dagen komt de neet uit.
Nimf
In dit stadium wordt het kriebelbeestje een nimf genoemd. Deze is nu nog niet klaar om zich voort te planten.
Weer 10 dagen later is de nimf uitgegroeid en noemen we het een hoofdluis. Wist je dat nimfen drie keer vervellen voordat het volgroeide hoofdluizen zijn?
Hoofdluis
Het volwassen hoofdluizen stadium brengt met zich mee dat de luizen zich nu ook voort kunnen planten. Net als bij andere dieren moeten de mannetjes en vrouwtjes paren voor de bevruchting.
De bevruchte eitjes worden door het vrouwtje gelegd. Het leggen van de eitjes gebeurt ongeveer 1 tot 2 dagen na het paren. Een vrouwtjesluis kan wel 4 tot 8 eitjes per dag leggen en dat doet ze over een periode van ongeveer 15 dagen.
Na 30 tot 50 dagen zal de een hoofdluis sterven.
Snel gerekend betekent dit dat één vrouwtjesluis tussen de 60 en 120 eitjes kan leggen in haar leven. Door in actie te komen wanneer een luizenbesmetting ontdekt wordt kun je deze gezinsuitbreiding voor zijn. Daar tekenen we toch meteen voor?!